Svakog dana od 14 do 23

0800-300-303

vanja@centarsrce.org

En Sr

Podkast

Grupa volontera „Podrška“ ima cilj da kroz podkast otvori teme o kojima nije prijatno i lako razgovarati. Svrha naših emisija je da otvoreno razgovaramo o temama koji se tiču stigme i predrasuda, kako bismo doprineli podizanju svesti o značaju unapređenja mentalnog zdravlja. Uz pomoć programa „LOKOMOTIVA“ uspeli smo da realizujemo prva dva izdanja našeg podkasta. Program "LOKOMOTIVA 2018" realizuje udruženje "HMM..." u saradnji sa udruženjima "BalkanIDEA Novi Sad" i "Centra za edukativno-kreativni razvoj omladine CEKRO".

Podcast

Projekat se sprovodi uz podršku Gradske uprave za sport i omladinu – Kancelarije za mlade, u okviru realizacije Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za 2018. godinu i programa OPENS 2019, koji se sufinansira sredstvima Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu AP Vojvodine i Ministarstva kulture i informisanja.

Vršnjačko nasilje

U okviru našeg drugog podkasta razgovaramo o vršnjačkom nasilju. Iako je ova tema danas veoma aktuelna, imamo utisak da nismo dovoljno informisani na koje sve načine možemo da prepoznamo i reagujemo kada uočimo vršnjačko nasilje. Ponekad možda deluje trivijalno, ali vrlo često ostavlja teške i dugoročne posledice po mentalno zdravlje jedne mlade osobe. Prevencija nasilja je stvar svih nas, mislimo o tome.

Preuzmi mp3

Nepoverenje

U razgovoru sa mladima, zajedno smo došli do zaključka da je i među njima izrazito prisutna osuda i stigma kada su u pitanju različitosti, a da je posledica toga nepoverenje i povlačenje vršnjaka. Mladi nisu dovoljno informisani o mentalnom zdravlju, te često nemaju adekvatnu reakciju kada neko u društvu odluči da otvoreno podeli svoje probleme.

U okviru naše prve emisije razgovaramo o (ne)poverenju među vršnjacima, kao i o osuđivanju i stigmi koja se vezuje za mentalne bolesti. Naša gošća Jelena Sužnjević se javlja iz Subotice i deli sa nama svoje iskustvo o tome kako joj je bilo da otvoreno razgovara o svom problemu sa prijateljima, i kako se suočila sa različitim reakcijama. Dobili smo i korisne savete na koje sve načine možemo doprineti destigmatizaciji mentalnih poremećaja.

Preuzmi mp3